Elk mens is uniek. Zo is ook elke manier van rouwen uniek. Wanneer er in het gezin een groot verlies plaatsvindt zal iedereen hier op zijn eigen manier op reageren. Doordat ik in de thuissituatie begeleid kan ik deze manieren van elkaar aan jullie laten zien en leren begrijpen, zodat er begrip onstaat voor ieders eigen proces van rouwen.
Bij de begeleiding kun je denken aan de volgende werkvormen:
Deze manieren van begeleiden dragen bij een het verweven van het verlies van een dierbare overledene of het leren omgaan met " levend verlies", verlies dat al bij leven wordt ervaren na een diagnose van uitbehandeld te zijn.
Model van rouwtaken
Ieder kind, jongere of volwassen heeft zijn eigen verhaal een iedereen rouwt ook op zijn eigen manier en tempo. Om verdere stappen te kunnen maken het leven is het belangrijk een aantal rouwtaken te doorlopen.
In mijn praktijk Stoerkracht werk ik met het rouwtaken-model van de Amerikaanse rouwtherapeut William Worden. De Nederlandse Annet Weijers en Petra Penning voegde hier in 2001 de nulde taak aan toe. De volgorde van 0-4 wil niet zeggen dat je deze zo moet doorlopen, meestal lopen ze door elkaar heen. Hieronder staan de rouwtaken toegeschreven naar het ervaren van verlies na overlijden, maar de taken kunnen bij elk verlies worden weerlegd.
Het eerste contact is vaak telefonisch en geheel vrijblijvend.
Daaropvolgend kunnen we een afspraak voor een huisbezoek waarin ik met jullie kennis maak.
In het eerste huisbezoek zal jouw vraag of jullie vragen als gezin centraal staan, verder spreken we af wanneer we tussentijds evalueren over wat we hebben gedaan. Er bestaat geen specifieke eindtijd voor rouw en verliesbegeleiding, de hulpvraag geeft wel richting en aan de hand van dat kunnen we afspraken maken.
De gezinsbegeleiding zijn sessies van anderhalf uur en de individuele gesprekken een uur en vinden plaats in de thuissituatie of een afgesproken buitenlocatie (wandel/ bos sessie).
“Een van onze grootste vrijheden is hoe we op dingen reageren”
(Charlie Mackesy, de Jongen, de mol, de vos en het paard)